Cromoterapia



Pentru cromoterapie nu exista reguli, deoarece fiecare individ are culorile lui preferate, care il fac sa se simta bine. Cromoterapia este acea terapie care doar indica virtutile fiecarei culori si ne atrage atentia asupra efectelor culorilor asupra noastra.
In practica traditionala feng shui fiecare culoare trebuie aleasa in functie de zodiac (daca sunteti o zodie de foc,apa,aer,pamant), datele nasterii, amplasarea casei si anul ei de construire, cele 5 elemente si trigramele personale. Culorile au rolul de a diminua energiile negative si de a spori energiile pozitive. In trecut, chinezii foloseau culorile ca simboluri pentru anotimpuri: 
In feng shui culorile sunt fie yin  fie yang  si trebuie sa mentina un echilibru intre yin  fie yang
 La fel se procedeaza si cu celelalte culori nascute din combinatii pentru a se vedea daca sunt yin sau yang.

Influenta culorilor asupra psihicului este foarte cunoscuta de mii de ani, de aceea oamenii nu obisnuiesc sa-si zugraveasca peretii in negru, bleumarin sau alte culori inchise, deoarece acestea ingusteaza spatiul si devin depresive. In antichitate, nu se punea problema de stari psihice, de aceea starile gen melancolie erau situate la nivelul organelor, de exemplu melancolia era situata in bila neagra. Mutarea starilor gen melancolie la nivel mental a inceput sa apara treptat dupa Galenus. Una din sursele care subliniaza efectele benefice ale culorilor este Avicena care  recomanda purtarea hainelor rosii in caz de melancolie.
  • Cromoterapia se bazeaza pe studiul influentelor culorilor asupra psihicului si gasirea culorilor care au efecte benefice, energizante, relaxante, odihnitoare. Culorile au efecte asupra noastra indiferent de felul in care sunt folosite, la zugravirea peretilor, la obiecte sau la haine. Fiecare are culori care il favorizeaza si culori care il defavorizeaza, de obicei culorile defavorizante sunt culorile cu care nu ne simtim bine si ne creeaza un disconfort mental. Culorile hainelor celor din jur nu ne lasa indiferenti si de multe ori ne formam o impresie despre o persoana in functie de culorile cu care se imbraca. De exemplu, daca o persoana se imbraca numai in roz si galben ne trezeste suspiciunea in privinta profunzimii ei mentale . De obicei, nu analizam numai gustul estetic al unei persoane, ci intreaga sa personalitate pornind de la aceste gusturi.
In cromoterapie, si nu numai, culorile sunt asociate cu anumite beneficii sau daune pe care le-ar putea aduce asupra psihicului:


Omul şi culorile

Culorile ni se întruchipează într-un număr imens de forme şi imagini. Omul are abilitatea de a percepe cu ochiul liber peste 2000 de nuanţe diferite, poza de ansamblu şi sinergia încăperii creând combinaţii de culori diferite. Adevărul este că realizăm circa 87 % din percepţiile senzoriale prin intermediul lumii culorilor. Omul foloseşte culorile şi se exprimă prin intermediul acestora.

La bază culorile se împart în:

Psihologia culorilor şi culorile din încăpere

Culorile joacă un rol deosebit de important în viaţa noastră deorece influenţează direct dispoziţia noastră şi stărea sufletească. Fiecare dintre noi are un spectru personal al culorilor preferate şi al culorilor nesuferite. Ca şi consecinţă coloritul mediului care ne înconjoară influenţează dispoziţia noastră. Confruntarea cu culorile din jurul nostru este dependentă de mai mulţi factori: nuanţa culorii, felul luminii, luminea zilei sau artificială, intensivă sau slabă...), modul în care ne simţim în general, ritmul biologic, etc.


  

                    

    

La alegerea culorilor în încăpere încercăm să combinăm culorile care reprezintă cel mai bine caracterul nostru, în aşa fel vom crea un mediu în care ne vom simţi confortabil şi ca acasă.
Jin jang

Culorile şi principiul Yin şi Yang 

Cele două principii opuse de viaţă au un rol important, deoarece pătrund în tot universul.

  • ( Yin este feminin ) introvertiteinactiv,reprezintând noaptea, întunericul şi tăcerea. 
  • Îi corespund forme: ondulate, rotunde, culori pastelate, culori liniştitoare (albastruverde, violetul, ),materiale moi (lemn, textil), dominând lumina surdă. 
  • Oamenii tip Yin: sunt paşnici, echilibraţi şi introvertiţi. 


  • ( Yang este masculin) extrovertite, activ, reprezintând soarele, ziua, lumina şi mişcarea.
  • Îi corespund linii drepte şi forme pătrate, culori puternice sau lucioase (galbenul , portocaliul, rosu ), materiale reci şi netede (piatră, sticlă, metal), dominând lumina puternică. 
  • Oamenii tip Yang: sunt dinamici, ambiţioşi şi extrovertiţi.
Se condiţionează unul pe altul: fără Yin nu este Yang şi invers. Important este să fie amândoi într-o relaţie reciproc echilibrată. Dacă sunteţi tip Yang, aveţi grijă ca în viaţa dvs. să nu predomine Yang, deoarece calităţile dvs. se schimbă în iritabilitate şi nerăbdare. Acest lucru poate fi împiedicat dacă în mediul în care petreceţi cea mai mare parte a timpului, predomină culori, forme şi materiale care sunt tip Yin. Dacă sunteţi tip Yin, aveţi grijă să nu predomine Yin, deoarece aceasta vă poate conduce către amorţeală şi depresie. Amenajaţi mediul în care sunteţi în aşa fel încât să predomine Yang.


Yin şi Yang în încăpere

De regulă încăperile care sunt mai mult Yang, respectiv încăperile cu mai multă "activitate" (bucătăria, camera de copii şi sufrageria), pot face faţă unor culori mai puternice (de ex. galben, roşu şi portocaliu – culori de acţiune). Dar atenţie: aceste culori nu au voie să predomine. Calmaţi-le cu tonuri liniştite de culori. 
Încăperile care sunt mai mult Yin, încăperile de relaxare, calmare, odihnă (dormitorul, baia), trebuie să fie îmbrăcate în culori mai liniştite, calmante şi neagresive. Culoarea verde este agreabilă şi calmantă. Această culoare este potrivită pentru dormitoare şi băi. În dormitor trebuie să fie doar un verde neagresiv şi calmant. Şi culoarea albastră intră cu plăcere în încăperi Yin. Ea simbolizează linişte, face ca timpul să treacă mai uşor şi te poate ajuta să dormi. 


Să mergem la plimbare prin apartament: 

Hol /antreu: În această încăpere este lipsă cronică de lumină. Drept pentru care pentru această încăpere sunt bine venite culori deschise, cum sunt galben, alb gălbui, bej şi alb. Sufrageria: Poate suporta fără nici o problemă şi nuanţe mai puternice de roşu şi portocaliu. Dar trebuie să avem grijă ca aceste culori puternice să nu predomine, deoarece pot crea un mediu neliniştit. Culorile vii pot fi îmblânzite cu nuanţe pastelate şi liniştite. Bucătăria este încăperea acţiunii. Dar trebuie să avem grijă: în această încăpere predomină focul (deoarece aici se află aragazul), drept pentru care nu poate suporta şi alte nuanţe de roşu (de ex. faianţă). Energia puternică a focului va putea fi calmată cu culoarea galbenă, fără a o submina. Această culoare este optimistă, orientată către creativitate şi activitate intelectuală. De aceea o putem lăsa fară nici o grijă să intre în încăperea unde luăm masa. Baia este încăperea în care predomină liniştea şi relaxarea. Verdele calmant şi albastrul relaxant sunt foarte bine venite. Albastrul pastelat, gresia verde sau poate galbenă, săpun şi prosoape în culori puternice şi paradisul liniştei din apartament este aici.Dormitorul este încăperea de odihnă. De aceea, aici trebuie să domine un verde sau albastru blând. Pentru o licărire a focului putem adăuga căteva accesorii de roşu puternic.




Nessun commento:

Posta un commento

Asteptam sugestiile si comentariile voastre aici.:)