Ziua Lunara


Ziua Lunara

Continuind studiul triadei Soare-Luna-Ascendent, ca o cheie a personalitatii de baza dezvaluite de astrograma natala, sa vedem ce ne spune si pozitia Lunii. In general, Luna este asociata cu psihicul si imaginatia, cu trairile intime, cu emotiile si starile interioare; de fapt, cu acele impulsuri launtrice, subconstiente, care ne indeamna sa adoptam o atitudine sau alta, sa visam la anumite lucruri si, astfel, sa ne facem proiecte care vor determina subtil obiectivele si deciziile noastre in viata. Manifestarile acestor lucruri nu sunt vizibile in mod direct la cineva, dar ele pot fi percepute la observatii mai atente.

Inainte de a vedea pozitia Lunii in semn si casa, sa facem o paranteza ca sa aruncam o privire asupra pozitiei sale fata de Soare. Daca Luna este linga Soare, la cel mult 10 grade diferenta, ea este in conjunctie cu Soarele, deci este Luna Noua. Daca este in opozitie cu Soarele, este Luna Plina. Daca deplasam, imaginar, toate planetele astfel incit sa avem Soarele la Ascendent, atunci cind Luna apare in jumatatea de jos a acestei teme, ea este in crestere, iar cind apare in jumatatea de sus, ea este in scadere.

Cu aceasta identificam o trasatura importanta a personalitatii de baza, prin pozitia relativa a Lunii fata de Soare, de fapt prin momentul din cadrul ciclului lunar in care a avut loc nasterea. O lunatie (o perioada de la o Luna Noua pina la urmatoarea Luna Noua) dureaza 29-30 de zile si este important in care zi lunara a avut loc nasterea.

O interpretare generala este cea data de cresterea sau scaderea Lunii. Un nativ cu Luna in crestere este orientat catre evolutie, subconstientul sau il indeamna sa caute progresul, sa aiba initiative, sa se preocupe de posibilitati de extindere si de crestere in general. El este intr-o prima faza a unui proces mai amplu din evolutia sa spirituala, unul din multele pe care le are de parcurs. Pe de alta parte, un nativ cu Luna in scadere este in a doua faza a unui astfel de proces, in care a depasit un punct culminant si este pe cale sa simta consecintele si sa culeaga roadele, eventual sa faca niste ultime corecturi inainte de finalizarea procesului - cu sau fara succes.

Interpretari mai speciale apar in cazurile cind Luna este Noua sau Plina, sau cind Luna este in cuadrat cu Soarele - la Primul sau la Ultimul Patrar.

Cei nascuti la Luna Noua sunt intr-un moment de tranzitie de la o etapa la alta, ei incheie o etapa (mai ales daca Luna este inca in scadere) sau au demarat deja noua etapa (daca Luna este in crestere). Energia lor vitala pare minima iar ei sunt in cautare de resurse pentru a efectua cu bine aceasta tranzitie. De aceea sunt receptivi si sensibili psihic, chiar la cele mai slabe semnale, si trebuie sa fie atenti la felul in care isi proiecteaza viitorul, caci viata lor este un inceput de care depinde enorm ceea ce vor trai mai departe.

Cei nascuti la Luna Plina sunt la apogeul etapei pe care o parcurg, au un maxim de energie si pot fi foarte influenti fata de altii, avind, de altfel, contacte intense cu cei din jurul lor. Daca Luna este inca in crestere, ei mai au ceva de facut pentru a atinge acest punct de maxim, iar daca este in scadere, deja l-au depasit si incep sa vada consecintele creatiei lor de pina acum. Ei au nevoie sa fie atenti cu felul in care isi canalizeaza energiile si cu modul in care ii influenteaza pe cei din jurul lor, ca sa nu-si afecteze propria creatie.

Cuadraturile Lunii cu Soarele, fie cu Luna in crestere (Primul Patrar), fie in scadere (Ultimul Patrar) indica momente de ajustare in procesul evolutiv, nativul avind de efectuat schimbari majore prin concretizarea impulsurilor launtrice in actiuni cu efect vizibil pentru ceilalti. Un asemenea nativ nu poate avea o viata liniara, el trebuie sa treaca prin schimbari importante pentru a-si pastra sensul evolutiv.

Acestea sunt doar citeva considerente generale care se pot identifica si fara sa avem in fata astrograma cuiva, ci doar cunoscind in ce faza era Luna la data nasterii sale. Adesea gasim, in relatarile biografice, detalii de genul "cind s-a nascut scriitorul X, era Luna Plina" sau "printul Y s-a nascut intr-o noapte fara luna" (deci la Luna Noua). Asemenea detalii nu spun nimic unui om care nu cunoaste astrologia, dar iata ca ele pot dezvalui mai mult pentru cine cunoaste.

Cei mai meticulosi pot adopta un sistem si mai riguros de interpretare a pozitiei Lunii fata de Soare. De pilda, Pavel Globa, unul din cei mai cunoscuti astrologi rusi de azi, propune o impartire a ciclului lunar in 30 de zile lunare, fiecare cu o interpretare proprie. Pentru exactitate matematica, se poate imparti 360 la 30 si se obtin arce de cer de cite 12 grade. Daca masuram unghiul dintre Luna si Soare, putem gasi ca, pentru Luna in primele 12 grade de la pozitia Soarelui, avem prima zi lunara, in urmatoarele 12 grade avem a 2-a zi lunara etc. Interpretarile pot fi gasite in brosura "Astrologia dupa Fazele Lunii" de Nadejda McGuiness, publicata in Romania de editura Axis Mundi in 1992.

Desi ziua lunara nu este luata prea des in consideratie de astrologi, am vrut sa o mentionez ca sa fac o trecere de la episoadele anterioare, despre Soare, la cele legate de Luna. Ea merita atentie, totusi, pentru cine vrea repere cit mai simple pentru a descifra rapid o tema natala.

Nessun commento:

Posta un commento

Asteptam sugestiile si comentariile voastre aici.:)